Ринок страхової змінюється, ринок скорочується.

Ринок страхової змінюється, ринок скорочується.

Припинення діяльності страхових компаній за 2023 рік.

Що було за 30 років діяльності Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ)

Що буде далі зі страховими

 

Дані про те, як страховий ринок України пережив не простий 2023 рік, будуть доступні громадськості в кращому випадку на початку квітня 2024 року. Але вже перші офіційні дані, про те, скільки компаній пішли з ринку, в якому секторі та скільки ще страховиків може залишити ринок вже відомі.

 

Припинення діяльності страхових компаній за 2023 рік.

Так, за даними Національного банку України (НБУ) - регулятора страхового ринку станом на кінець 2023 року в Україні було 89 компаній на ризикове страхування, тобто non-life та 12 компаній зі страхування життя. На кінець 2022 року їх було 128 та 12 відповідно.

Отже, минулий рік виявився дуже непростим, саме для ризикових компаній, 49 із них припинили діяльність, яка в деяких тривала понад 25 років.

Пішли такі відомі страховики, які активно працюють у роздрібному сегменті, як СК "Провідна" та "Альфа Страхування", "Мотор-Гарант", АТ "ПРОСТО-страхування" - у зв'язку з порушенням положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг, а саме не відповідають структурі власності вимогам законодавства та ділової репутації власників суттєвої участі.

Усі ці компанії, а також УАСК "АСКА", яка приєдналася до СК "ВУСО", були виключені з членів Моторного (транспортного) страхового бюро України, втративши право емітувати поліси ОСЦПВ.

Добровільно залишили ринок, зокрема страхові компанії "Азінко", "Одеська регіональна страхова компанія", СК "Гарант-Фармамед", СК "Фідель".

Примусово, за рішенням НБУ, за різні порушення пішли СК "ТАСТ-Гарантія", "ЗІ "Мегаполіс", "СК "Європейська страхова група", СК "Каштан", СК "Амальтея", СК "Київська Русь", СК "Інгосстрах" , СК "Спейр".

 

Що було за 30 років діяльності Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ)

ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА докладніше це описало. За майже 30 років діяльності Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) членство у ньому втратило 81 страхових компаній, які здійснюють обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

МТСБУ було створено та зареєстровано у липні 1994 року. 2006 року вийшла зі складу членів перша СК "Бонус". А у 2014 році після демократичного управління МТСБУ вийшло 18 страхових компаній із різних причин, включаючи основну – заборгованість перед МТСБУ. З шести СК 3 страхових було виключено за рішенням НБУ: СК "Український страховий стандарт", "ПРОСТО-страхування", АСК "Омега". І ще три вийшли добровільно: СК "Мотор-Гарант", СК "Провідна" та СК "АСКА"

Із 89 страхових на сьогодні членами МТСБУ залишилося 35 компаній, з яких 11 з них емітують поліса "Зелена карта".

МТСБУ є єдиним в Україні об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам.

 

Що буде далі зі страховими

І, на жаль, за прогнозами керівництва Національного банку, зміна ринку у бік скорочення продовжуватиметься й у 2024 році. За словами першого заступника голови НБУ Рожкової Катерини, після набрання норм закону з 1 січня 2024 року роботи на ринку, понад 40% українських страховиків перестануть відповідати. Це зокрема, до капіталу та платоспроможності вони можуть припинити відповідати. Треба одразу уточнити, що йдеться про новий Закон України "Про страхування", який було прийнято два роки тому і зараз набрав чинності. Він повністю змінює роботу на ринку, приводить його діяльність у відповідність до вимог Європейського Союзу.

Але як переконує регулятор, такі зміни не позначаться на клієнтах страхових компаній. Тобто на нас із вами. Навіть якщо у компанії анульовані ліцензії, і вона виключена з реєстру, вона зобов'язана буде виконати всі зобов'язання за укладеними раніше договорами.

Ситуації, як було раніше, коли компанія зникає та знайти її для виплати, складно більше не буде. Залишаться сильніші, з достатнім капіталом, багаторівневим контролем. І хочеться вірити, що довіра до такого важливого для життя та визнаного в усьому світі інструменту, як страхування, у клієнтів збільшуватиметься.

Ну і не забувайте вчасно оформити онлайн поліс ОСЦПВ за нашою методикою вибору найнадійнішої страхової компанії і найвигіднішою ціною Британського агрегатора British Insurance.

Також заходьте та оформляйте поліса Зеленої картки та Туристичного страхування враховуючи нашу найкращу інформацію про Рейтинг страхових компаній.

Новини по темі: