За війну страховий ринок скоротився на 19% і цей процес продовжуватиметься

Скорочення страхового ринку і в тому числі у 2023 році та продавців полісів ОСЦПВ.

Кількість страхових компаній в Україні постійно зменшується. Якщо десять років тому на 1 липня 2013 на ринку працювало 416 страховиків, то на аналогічну дату поточного року 115. Причому 27 компаній пішли з ринку за останній рік, тобто у період війни. Саме таке скорочення на 19% підтверджено Національним банком України.

Компанії йдуть як добровільно, розуміючи, що немає коштів для необхідної роботи компанії згідно з вимогою законодавства, так і примусово за рішенням регулятора - Національного банку України. Так за останній рік 6 страхових компаній пішли добровільно та 21 примусово. Причому 11 із них після проведення регулятором перевірок та виявлення фактом порушення законодавства, решта за те, що, зокрема, серед їхніх власників були представники країни агресора - росії. При цьому 5 компаній членів МТСБУ – продавців ОСАЦВ за півроку зникли. Ми завжди не рекомендували купувати їхній поліс.

Подальші зміни страхового ринку з 2024 року.

І як не сумно, цей процес триватиме. І основна причина цього навіть не війна чи неохайність роботи деяких страховиків, а серйозні зміни у страховому законодавстві, які набувають чинності з 1 січня 2024 року., а саме, через три місяці.

Ще у листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону "Про страхування", який у повному обсязі набирає чинності з початку наступного року. Цей закон повністю змінює роботу страхового сектору України. Тепер компанії, що не спеціалізуються на страхуванні життя, можуть займатися і цим, але при цьому вимоги до них значно збільшуються. Будуть компанії, які здійснюють лише перестрахування. Не буде звичних видів страхування, а запроваджуються класи зі страхування, перестрахування, діяльність, пов'язану з управліннями активами, реалізації страхових продуктів тощо.

Страховик, отримуючи ліцензію на діяльність, повинен буде одразу визначитися, за якими класами він працюватиме, і залежно від цього до нього будуть пред'являтися вимоги.

Якщо коротко, то на страховиків чекає дуже не простий період і деякі з них уже подумують залишатися ним на ринку чи ні. Але це не означає, що як раніше вони могли просто закрити офіс і зникнути, тепер вони можуть об'єднатися з іншою компанією або декількома, передати свій портфель з резервами під виконання зобов'язань, що залишилися, або виконати всі зобов'язання перед клієнтами і залишити цей бізнес.

Тому, на відміну від страховиків, їхнім діючим та майбутнім клієнтам побоюватися нічого. Навпаки страхування стає прозорим, надійним інструментом, як у розвинених країнах.

Воно стане надійною опорою від можливих несподіваних проблем, з якими може зіткнутися будь-яка людина, наприклад, зі здоров'ям, майном, заподіяння комусь шкоди тощо.

Але в той же час витрати страхових компаній для виконання та імплементації всіх нововведень збільшуються і надалі зростатимуть.

Тому слідкуйте за нашими рекомендаціями щодо вибору страховиків з аналізом параметрів страхових компаній щодо їх Рейтингу.  

Новини по темі: