Все про автострахування в Україні в 2023 році. Автоцивілка онлайн і ваші вигоди, права і обов’язки.

Які страховки на автотранспорт є в Україні?

Чи потрібно міняти поліс ОСЦПВ при зміні власника, при перереєстрації номерних знаків, при зміні прав?

Вартість страховки авто в Україні 2023

Який розмір штрафу за відсутності ОСЦПВ?

Як формується ціна страховки?

На що слід звертати увагу при укладанні договору ОСЦПВ?

Скільки виплатять в разі ДТП?

Як безпечно оформити автоцивілку під час карантину?

Як небезпечно купувати поліси онлайн?

Як укласти електронний договір ОСЦПВ?

Як перевірити поліс ОСАГО на достовірність поліса?

Що надійніше: електронний поліс ОСЦПВ або паперовий?

Чи потрібно ОСЦПВ для авто на транзитних номерах?

Чи є можливість відновити поліс ОСЦПВ якщо він загублений?

Як можна заощадити на ОСЦПВ?

Що робити якщо у компанії по ОСЦПВ проблеми з ліцензією або вона затримує виплату?

Чи є особливості при покупці ОСЦПВ для автотранспорту з іноземною реєстрацією?

Що таке європротокол?

Хто має пільги на ОСЦПВ?

Чи впливає пільговий поліс на розмір виплати?


Обробляючи запити користувачів і наших постійних клієнтів, ми бачимо які найбільш частіші запити на наш сайт за останні місяці. Тому наші практичні та юридичні поради, які ми вам даємо і користуються популярністю. Ми розміщуємо в цій статті ряд коротких відповідей, які звичайно більш детально висвітлені в окремих статтях нашого блогу. Так, наприклад, з цієї статті ви дізнаєтеся коротку відповідь на питання, що цікавить і якщо є кілька варіантів вирішення або ваша ситуація не стандартна, то прочитаєте окрему статтю. Тут відповіді на більшість питань про обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності, вартості автостраховки і формуванні ціни на неї, ваші права та обов'язки, які регулюються законодавством.

Які страховки на автотранспорт є в Україні?

В Україні, як і в інших країнах, є два основних види страхування автотранспорту: добровільне страхування - КАСКО (назва не розшифровані) і ОСЦПВ (обов'язкове страхування автоцивільної отвественносвті).

Якщо коротко, то КАСКО захищає ваше майна (транспортного засобу) від ризиків ДТП, аж до тотального знищення автомобіля, його крадіжки, пожежі або нанесення будь-якої шкоди третіми особами або природою, погодою і т.д. Відшкодування виробляє страхова компанія, з якою був укладений договір.

Основний плюс цього виду страхування - можливість повернути витрачені кошти як за автомобіль в цілому, так і окремі його пошкоджені фрагменти. Мінус - таке задоволення коштує не дешево і залежить від набору передбачуваних ризиків.

ОСЦПВ, на відміну, від КАСКО, є обов'язковою страховкою оскільки регулюється окремим законом. Без її наявності  не можна здійснювати дорожній рух, поліс реєструється в єдиному реєстрі Моторного (транспортного) страхового бюро України та перевіряється партульной поліцією. За його відсутність держава передбачила штрафи. Цією страховкою ви захищаєте себе від можливого нанесення шкоди здоров'ю і майну інших учасників дорожнього руху, будь то атотранспорт, велосипедист, пішохід і т.д. Тобто за вас їм виплатить страхова компанія, з якою ви уклали договір. Вартість страховки не велика і, як кажуть страховики, складає трохи більше каністри бензину.

Чи потрібно міняти поліс ОСЦПВ при зміні власника, при перереєстрації номерних знаків, при зміні прав?

За нашою статистикою це найчастіші запити наших користувачів за останні місяці. Згідно Закону України «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» при зміні власника застрахованого автотранспортного засобу поліс ОСЦПВ зберігає юридичну силу до закінчення терміну дії укладеного договору. І в разі відчуження авто зі страховкою, права і обов'язки страхувальника по автоцивілці переходять до особи, до якого перейшло право власності. Звідси можна зробити висновок, що новий власник автомобіля може користуватися чинним полісом автоцивілки, який був укладений колишнім власником. Тут важливо домовитися з продавцем авто про не розірвання договору ОСЦПВ - і тоді поліс залишається чинним.

Якщо відбулася заміна номерних знаків без зміни території проживання, то поліс автоцивілки можна не міняти, тому що одним з основних ознак, які ідентифікують автомобіль, крім номерного знака, є його VIN-код (номер кузова, шасі, рами). Цей код не змінюється при зміні власника або номерного знака автомобіля.

При зміні прав, звертаємо увагу, що в полісі автоцивілки в графі про документ, що посвідчує особу страхувальника, можуть бути вписані не тільки дані водійського посвідчення, а дані паспорта, пенсійного посвідчення та інші документи, що засвідчують особу. Потрібно побачити документ, який внесений до полісу ОСЦПВ. Якщо все ж внесені дані водійського посвідчення, і ви їх поміняли, то потрібно переоформити поліс ОСЦПВ.

Вартість страховки авто в Україні 2023  

Це другий  по частоті запит за останні місяці на на нашому сайті. Щоб правильно розрахувати вартість автостраховки на машину, потрібно взяти і вивчити всю теорію і нормативні акти регулювання тарифу по ОСЦПВ. Якщо це так вам хочеться - почитайте нашу докладний виклад цього в статті «Коефіцієнти ОСЦПВ. Все що потрібно знати для розрахунку ціни». Але це і в Європі ніхто не робить. Але почитати, щоб зрозуміти від яких чинників залежить ціна - напевно все-таки варто.

У 2020 році мінімальна вартість поліса ОСЦПВ в Україні для легкового автомобіля становить 432 грн, якщо його власник зареєстрований в населеному пункті до 100 тис. чоловік. Для власника автотранспорту, поставленого на облік в Києві страховка, в середньому, обійдеться в 1382 грн.

Інший спосіб. Відкрити на публічному інтернет-ресурсі (страхової компанії - СК) спеціальний калькулятор, щоб самостійно дізнатися вартість страховки на автомобіль в Україні. Але відкривши на сайті однієї з СК, ви дізнаєтеся розрахунок ціни тільки однієї компанії. Тому відкривайте у нас на British Insurance. Заходьте в калькулятор прямо тут і визначайте ціну або за параметрами вашого авто, або прямо згідно вашого держномеру.

Який розмір штрафу за відсутності ОСЦПВ?

Розмір штраф складає від 425 грн до 850 грн. і залежить від обставин відсутності страховки. Якщо є тільки фотокопія поліса, то обійдетеся попередженням. При її відсутності і неможливості підтвердити наявність страховки штраф складе 425 грн. Ось щоб це ніколи не відбулося краще придбати електронний поліс ОСЦПВ на BritishInsurance і він завжди буде з вами у вашому смартфоні.

Якщо страховка взагалі не оформлялася або є простроченою, не залежно від терміну - 850 грн. І не слід доводити поліції, що поліс просто забутий, зайшовши в базу даних Моторного бюро і ввівши реєстраційний номер транспортного засобу вона відразу побачить всю історію існування "автоцивілки".

Як формується ціна страховки?  

Ціна на ОСЦПВ складається з базового тарифу, який складає 180 грн і коефіцієнтів кожен з яких відповідає за свій напрямок і його застосування залежить від індивідуальних особливостей. Залежить від місця проживання автовласника, типу автотранспортного засобу, а саме обсяг двигуна, на вартість автоцивілки впливає чи автовласник фізичною або юридичною особою, причому для юросіб коефіцієнт нижче. Стаж водіння - чим він більший, тим поліс дешевше. Термін дії поліса і відсутність страхових випадків.

На що слід звертати увагу при укладанні договору ОСЦПВ?  

Слід звертати увагу на розмір франшизи, суми, яку страхова компанія не виплачує. Тому, що у дешевих полісів вона може відповідає максимальному розміру 2600 грн. Тобто якщо збиток складе 10 тис. грн, страхова компанія законно вам виплатить 7400.

Скільки виплатять в разі ДТП?  

130 тис. грн. за нанесений матеріальний збиток і 260 тис. за шкоду, завдану життю і здоров'ю потерпілого.

Якщо трапилася аварія, потрібно повідомити про неї в страхову компанію, поліс якої ви маєте на руках. Але не забудьте повідомити і в страхову компанію винуватця, якщо ви вважаєте себе правим. За рішенням суду все ж може бути інакше. Звичайно, розмір збитків буде визначатися експертами, які будуть призначені страховою компанією. Вони складуть офіційні акти. Якщо цього не відбулося, то зробіть цю роботу обов'язково самі.

Ці ліміти в Європі на порядки більше і самі поліса коштують дорожче.  І в результаті ДТП, якщо власник поліса автоцивілки в результаті ДТП пошкодив дороге авто та ще з малим ступенем зносу, то виплата в 130000 грн не покриє ремонт пошкодженого ато і вам доведеться викласти свої гроші.  І трапляється це досить часто.  І особливо в Києві та обласних центрах країни.

Страхова галузь і придумала таку добровільну страховку, купивши яку ви захистите себе від розорення.  Так при ремонті пошкодженого авто на суму 10000 дол., Страхова компанія (СК) покриє вам 130000 грн., а от інші 150000 грн.  це ваші витрати, які в 150 разів вище ніж вартість поліса ОСЦПВ.

Так ось продукт ДЦВ, який покриє цю суму, коштує всього 250 - 300 грн.  Вам варто купити додаткове покриття і бути спокійними.

Як безпечно оформити автоцивілку під час карантину?  

Кажуть вірус це живий організм поведінку якого не передбачувано, поки його не вивчать. Схоже, вірусу з ім'ям COVID-19 сподобалося жити серед людей, і він постійно підкидає нові сюрпризи своєї непередбачуваності. Зараз ніхто не знає, коли вдасться усім світом його приборкати. Тому з метою вижити або не підірвати здоров'я ускладнення після зустрічі з ним доведеться робити все, щоб убезпечити себе і близьких.

Наприклад, змінити звичне придбання "автоцивілки" в офісі компанії або у страхового агента, на покупку поліса онлайн наприклад на BritishInsurance. Ми взяли цю платформу для прикладу, тому що вона працює з британської педантичністю і українкою практичністю.

Як небезпечно купувати поліси онлайн?  

Ні, оскільки сайт-агрегатор BritishInsurance працює з надійною IT платформою і всі платежі здійснюються через відомі платіжні системи Portmone или  Fondy. Крім того фахівці BritishInsurance мають великий досвід роботи на страховому ринку. Знають, чим живе кожна страхова компанія. Ними розроблена методика відбору надійних страховиків.

Як укласти електронний договір ОСЦПВ?

  • Необхідно з ноутбука, комп'ютера, смартфона зайти на британський сайт-агрегатор BritishInsurance і увійшовши через калькулятор, вибрати страхову компанію і відповідні вам умови страхування. Після цього заповнити форму для оформлення поліса: поля по вашому транспортному засобу і поля персональних даних. Можна зробити це прямо тут.
  • Перевірте уважно всю інформацію, яку ви внесли і підтвердіть правильність введеної інформації;
  • Сплатіть покупку за допомогою банківської карти, користуючись на вибір однієї з платіжних систем Portmone або Fondy з повною гарантією безпеки;
  • Підтвердіть отримання страховки з використанням SMS повідомлення і отримати свій електронний поліс ОСЦПВ на e-mail.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Чому ми вам рекомендуємо електронний поліс на британському сайті-агрегаторі BritishInsurance:

Звичайно, паперовий поліс підкуповує своєю звичністю і його можна відчувати на відміну від паперового. Але електронний поліс також можна роздрукувати, і він буде в паперовому вигляді. Перевага електронного, що Ви його можете завантажити в свій телефон або планшет. Можете мати і паперовий дублікат.

  • Потрібно відзначити, що електронний поліс автоцивілки має таку ж юридичну силу, як і паперовий поліс.

Поліс ОСЦПВ формується в форматі PDF і має свій унікальний номер, який відразу фіксується в базі МТСБУ. Після того, як Клієнт сплатив поліс автоцивілки, він отримує його на електронну пошту, яку він вказав при оформленні поліса. Після укладення договору автоцивілки його дію можна перевірити на офіційному сайті МТСБУ www.mtsbu.ua

  • Ще один плюс на користь електронного поліса - це його вартість. Він, як правило, на 100-200 гривень, в залежності в вартості страховки, буде дешевше коштувати, ніж паперовий поліс. Чим це пояснюється? У страхової компанії немає витрат на бланки автоцивілки, а також не несе відповідальності за втрату бланків суворої звітності автоцивілки.
  • Купуючи поліс ОСЦПВ онлайн у Вас є можливість відразу порівняти кілька пропозицій від різних страхових компаній і вибрати тe, яка Вам найбільше підходить. Ваш вибір буде виходячи з порівняння умов по франшизі, позиції страхової компанії, наявності у неї додаткового покриття (ДЦВ), яке дасть можливість підвищити ступінь своєї захисту і звичайно ж ціни. Ви самі при цьому вибираєте переваги для себе.

Причини оформити електронний поліс ОСЦПВ (автоцивілки) у нас:

  • Це швидко і не виходячи зі своєї квартири, будинку, офісу.
  • Дешевше з нашою знижкою до 25%.
  • Можливість вибору умов і ціни самостійно без походу в офіс страхової компанії або до агента.
  • Поліс завжди з вами в смартфоні і його неможливо втратити.

Як перевірити поліс ОСЦПВ на достовірність поліса?

Зміст електронного поліса автоцивілки не відрізняється від паперового і має таку ж юридичну силу. Обидва поліса мають QR-код. Основна відмінність - електронний поліс ОСАГО моментально реєструється в базу МТСБУ після його онлайн оплати, що дуже важливо, а паперовий поліс автоцивілки потрапляє в базу МТСБУ через деякий час, іноді це може обчислюватися і декількома днями.

Поліс формується в форматі PDF і має свій унікальний номер, і він відразу фіксується в базі МТСБУ. Після укладення договору ОСЦПВ його дію можна перевірити на офіційному сайті МТСБУ за посиланням https://policy-web.mtsbu.ua. Перевірка відбувається або за номером автомобіля, або за номером поліса автоцивілки.

Що надійніше: електронний поліс ОСЦПВ або паперовий?  

Якщо поліс придбаний у офіційних продовцов таких як BritishInsurance, то він є надійним незалежно від форми. Перевага електронного, що його можна завантажити в телефон, планшет або роздрукувати. Ще один плюс на користь електронного поліса - це його вартість. Він, як правило, на 100-200 гривень, в залежності в вартості страховки, буде дешевше коштувати, ніж паперовий поліс. Оскільки страхової компанії не треба витрачатися на бланки.

Купуючи поліс ОСАГО онлайн на сайті зібранні є можливість відразу порівняти кілька пропозицій від різних страхових компаній і вибрати те, яке більше вам підходить.

Чи потрібно ОСЦПВ для авто на транзитних номерах?  

Відповідно до Закону "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів" будь автомоюіль починаючи рух повинен мати поліс ОСАГО і це не залежить від того на яких номерах він знаходиться: тимчасових або постійних. При цьому для автомобілів з транзитними номерами дозволено укладати договір на термін від 15 днів. Поліс автоцивілки повинен діяти до постійної реєстрації автотранспортного засобу.

Чи є можливість відновити поліс ОСЦПВ якщо він загублений?

Так це можливо. Якщо загублений паперовий поліс ОСАГО, то необхідно звернутися в страхову компанію в якій купили страховку і заповнити бланк заяви про видачу дубліката, після чого компанія перевипустить поліс. Всі дані в страховому полісі будуть вказані такі ж, як і в загубленому полісі, в тому числі і дати дії поліса. Дублікат поліса мати таку ж юридичну силу, як і оригінальний поліс автоцивілки.

Якщо випадково видалений був електронний поліс, то його відновлення відбувається набагато простіше: його можна запросити заново там, де він був придбаний. Ми відновимо його Вам за 5 хвилин.

Як можна заощадити на ОСЦПВ?  

Придбати його не в страховій компанії, а онлайн наприклад BritishInsurance. Це дозволить відразу заощадити 10% від вартості поліса.

На сайті є відразу пропозиції кількох страхових компаній, що дозволить заощадити час і забезпечить надійність. Купувати краще за акціями та знижками, які страховики пропонують, наприклад, в честь свого дня народження або свят. На цьому можна ще заощадити до 15%. Часто BritishInsurance надає і свої знижки до 25%, що цінується його постійними і потенційними клієнтами.

Навіть якщо зараз новий поліс ОСЦПВ не потрібен, оскільки старий ще діє, але є хороша акція, то їй слід скористатися. В основному страхові компанії надаютьт таку можливість придбання поліса на 30 днів вперед. Але є і такі, які згодні почекати 90 днів і навіть 180 днів.

І головне не слід купувати дуже дешевий поліс тому, що заощадивши, наприклад, 200 грн при придбанні, можна втратити 260 тис. грн в разі потрапляння в ДТП.

Що робити якщо у компанії по ОСЦПВ проблеми з ліцензією або вона затримує виплату?  

Головне  треба знати, що припинення або анулювання ліцензії, відповідно до закону, не є підставу для того щоб страховик відмовлявся платити. Компанії заборонено укладати нові договори, а не провадити виплати. Пояснення, що на виплати немає коштів, через припинення ліцензій є, чи не правдивими, оскільки вони робляться з резервів страховика, які він повинен створювати протягом своєї діяльності. Навіть якщо не було зроблено в необхідних обсягах, що найчастіше і є підставою для втручання регулятора, то виплати буде здійснювати Моторне бюро.

Чи є особливості при покупці ОСЦПВ для автотранспорту з іноземною реєстрацією?

Поліси ОСЦПВ для автотранспорту, зареєстрованого в Україні, і за її межами нічим не відрізняються, крім ціни - вона трохи більше. Причини - велика аварійність і не передбачуваність водіїв таких транспортних засобів, які іноді розбивши чужі машини, просто кидали свою і зникали, оскільки ремонт коштував дорожче, ніж покупка. Знайти ж їх було майже неможливо і Моторному бюро доводилося платити за таких потеряшек.  Страховий поліс на автотранспорт з польськими, литовськими та іншими номерами країн Європи і не тільки можна оформити онлайн на BritishInsurance.

Що таке європротокол?

Європротокол-це врегулювання ДТП без виклику поліції. Коли водії самі вирішують хто винен, малюють схему аварії, повідомляють страховим компаніям про те, що трапилося. Це можливо якщо немає потерпілих, і збиток становить не більше 50 тис. грн.

Хто має пільги на ОСЦПВ?

Від наявності поліса ОСЦПВ звільняються учасники бойових дій і інваліди війни, постраждалі учасники Революції Переваги, інваліди I групи, які особисто керують транспортним засобом, а також особи, що керують транспортним засобом в їх присутності. Постраждалим від їх дій в ДТП буде виплачувати Моторне (транспртное) страхове бюро.

На 50% знижку при покупці поліса автоцивілки маю право пенсіонери, інваліди ІІ групи, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і віднесені до інвалідів I або II категорії, а також учасники війни. При цьому вони самі повинні управляти транспортним засобом об'єм двигуна, якого не повинен перевищує 2500 сантиметрів кубічних.

Чи впливає пільговий поліс на розмір виплати?  

Пільговий поліс ніяк не впливає на максимальний розмір виплати страхового відшкодування і становить 130 тис. грн за шкоду, заподіяну майну потерпілого і 260 тис. грн за шкоду, завдану життю і здоров'ю учасників ДТП.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Новини по темі: