Що таке поліс ОСЦПВ (автоцивілка)? Все про страхування авто

Все про ОСЦПВ

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності власників транспортних засобів або коротше поліс ОСЦПВ (автоцивілка) - це те, що допоможе уникнути витрат, іноді значних, враховуючи вартість ремонту і запчастин, в разі якщо ви втратили пильність на дорозі в результаті втоми, напруженого мислення або несподіваного дзвінка і т. д.

Тобто коли з вашої вини постраждав чужий автомобіль, здоров'я і життя людей, що знаходяться в ньому або пішоходів. Це стосується і велосипедистів, водіїв мотоциклів і мопедів.

Навіщо потрібна автоцивілка?

Щоб і автовласникам було спокійніше і країні. Громадянин держави, який в одну хвилину може стати банкрутом, тільки тому, що потрапив у ДТП, з усіма жахливими матеріальними наслідками для нього, сім'ї, дітей не зможе принести багато користі суспільству оскільки буде зайнятий своїми проблемами. Адже в Україні щорічно відбувається понад 170 тис. ДТП. І те, що вирішення питання по них це дорого, підтверджують дані Моторного (транспортного) страхового бюро України, яке тільки в 2019 році виплатила за полісами ОСЦПВ понад 2,5 млрд грн.

Тому поліс ОСЦПВ є таким же обов'язковим документом, як водійське посвідчення.

Що гарантує поліс ОСЦПВ?

Виплату потерпілій особі. А саме: за завдані збитки автомобілю або іншому майну, наприклад, за пошкоджений паркан, пом'ятий велосипед і т.д., за лікування потерпілого в клініках і подальше відновлення здоров'я. Всі витрати покриває Страхова компанія, поліс якої Ви придбали.

Що стосується Вас і збитку вашого автотранспорту, то в цьому випадку необхідний поліс КАСКО або добровільного страхування автотранспорту. Купуючи його ви самі вирішуєте які ризики для вас є більш небезпечними. Тут все залежить від вашої фантазії і звичайно грошей. Оскільки кожен зайвий захист чогось вартий.

Скільки заплатять?

При наявності поліса ОСЦПВ держава зобов'язує страхові компанії заплатити за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю - 260 000 грн. на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих. За шкоду, заподіяну майну потерпілих - 130 000 грн. на одного потерпілого, але не більше 650 000 грн. на одну страхову подію.

Які штрафні санкції можуть бути при відсутності поліса ОСЦПВ?

Відповідно до статті 126 Кодексу про адміністративні правопорушення (КпАП) відсутність поліса ОСЦПВ під час дорожнього руху карається штрафом у розмірі 425 грн. або 850 грн. в залежності від ситуації.

Але стаття встановлює розмір штрафу, але не їх кількість. Адже дорожня поліція може навіть за один день зупинити і перевірити наявність цього документа кілька разів.

Однак і це така дрібниця, порівняно з тим скільки треба буде відшкодовувати постраждалим у разі аварії.

Кому не потрібна автоцивілка? 

Згідно зі ст. 13 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" наявність полісів не обов'язкова для людей з інвалідністю 1 групи, учасникам бойових дій, особ, які мають інвалідність внаслідок війни, постраждалих учасників Революції Гідності ( внесено зміни у 2018 році). За них, у разі нанесення збитку в ДТП платить Моторне Бюро.

Хто є пільговиком при покупці ОСЦПВ?

У цій статті закону також вказується, що 50%-ву знижку при придбанні поліса мають: учасники війни, люди з інвалідністю 2 групи, чорнобильці 1 і 2 груп, пенсіонери. Варто зауважити, що поліс буде діяти тільки в разі якщо автомобілем буде керувати пільговик або в його присутності людина, яка теж має право на пільгове придбання поліса.

Термін дії поліса ОСЦПВ?

Для юридичних осіб поліс діє до дати ОТК (обов'язкового технічного контролю), для фізичних осіб мінімальний термін оформлення автоцивілки від 6 міс. до 1 року. Для автомобілів з тимчасовою реєстрацією або іноземною реєстрацією термін поліса може бути менше – від 15 днів до 1 року.

Від чого залежить вартість автоцивілки?

Розрахунок вартості залежить від місця реєстрації (Регіон), типу транспортного засобу (вантажний або легковий), об'єму двигуна або тоннажності або кількості місць (для автобусів), хто власник – юридична або фізична особа, періоду страхування, знижок і пільги, але можна й заощадити.

Що таке електронний поліс (е-поліс)?

З лютого 2018 року вже не обов'язково їхати в офіс страхової компанії укладати ОСЦПВ. Поліс можна придбати онлайн. Електронний поліс має таку ж юридичну силу, як і паперовий поліс. E-поліс формується в PDF форматі і має унікальний номер, який зафіксований в моторному Бюро. Після оформлення поліса на сайті, а також його оплати клієнт отримує його на свою електронну пошту.

В даний час все частіше поліс ОСАЦВ купують в електронному вигляді. Щоб перевірити свій поліс необхідно зайти на сайт МТСБУ і ввести держ.номер автомобіля або номер поліса.

У чому переваги е-поліса?

На відміну від паперового поліса е-поліс можна оформити за 15 хвилин незалежно від того, де ви знаходитесь, досить мати гаджет з доступом в інтернет.

Перед тим як купувати е-поліс ви можете відразу вивчити пропозиції декількох компаній на одному сайті. Вартість можна розрахувати самостійно за допомогою онлайн-калькулятора.

Наявність і дію е-поліса можна перевірити на сайті МТСБУ і не потрібно нічого пред'являти. Електронний поліс завжди є у вашому смартфоні, ноутбуці, планшеті.

Електронний поліс, на відміну від паперового, неможливо фальсифікувати, так як при оформленні автоцивілки номер поліса відразу підтягується з бази МТСБУ.

 

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Де діє ОСЦПВ?

Поліс автоцивілки діє тільки на території України.

Які дії при ДТП?

  1. Зателефонувати в страхову компанію, поліс якої Ви купили.
  2. Викликати Нацполіцію або оформити подію по європротоколу. При оформленні Європотоколу потрібно враховувати Правила його заповнення і не забувати, що його можна оформити за умови наявності поліса ОСЦПВі у винної сторони і у постраждалої.
  3. Винній стороні не пізніше 3-х робочих днів з дня аварії, подати письмове повідомлення про ДТП в страхову компанію, поліс якої Ви купили.

Новини по темі: