В яких випадках пред’являється страховка на автомобіль?

Давайте, разом розберемося в цьому питанні, щоб не було різних тлумачень.

І почнемо з того, що розглянемо, в яких випадках поліція має право зупиняти водія.

Право на зупинку водія

Згідно статті 35 Закону України «Про національну поліції» є вичерпний перелік причин, за якими можуть зупинити автомобіль.  Однією з основних причин зупинки поліцією транспортного засобу, є порушення водієм Правил дорожнього руху (ПДР).  Причиною зупинки автомобіля може бути і наявність інформації про причетність водія або пасажирів, які їдуть в цьому автомобілі, до вчинення ДТП чи іншого караного правопорушення, а також якщо є необхідність здійснити опитування за вищевказаними ситуаціями.  Намагайтеся не порушувати ПДР і ймовірність того, що вас зупинять, буде мінімальна.

Також автомобіль можуть зупинити при наявності його технічної несправності.  Транспортний засіб можуть зупинити, якщо він знаходиться в розшуку.  Поліція також може зупинити автомобіль, якщо існує необхідність залучення водія автомобіля до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху, а також при необхідності залучення водія в якості свідка.  Це основні причини, за якими можуть зупинити транспортний засіб.

Є ще ряд причин, які вказані в Законі України «Про національну поліції», за якими можуть зупинити автомобіль. При бажанні ви зможете з ними ознайомитися.  Звертаємо вашу увагу, що перелік, зазначений у ст.  35 даного Закону, є вичерпним, тобто  з яких-небудь інших причин, вас не мають право зупиняти.

Слід також відзначити, що поліцейський зобов'язаний озвучити водієві транспортного засобу про конкретну причину його зупинки.

Із зупинкою автомобіля ми розібралися.  Тепер подивимося, які документи потрібно пред'являти і в яких випадках.

Перелік документів для пред'явлення

Зазвичай поліція посилається на п 2.4 Правил дорожнього руху.  В даному пункті йдеться, що на вимогу поліцейського, водій автомобіля повинен пред'явити для перевірки документи, які вказані в пункті 2.1 ПДР:

  • водійське посвідчення,
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу,
  • страховий поліс.

Тепер звернемося ще до одного законодавчого акту - Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів» та статті 21.2 цього Закону, в якій говориться, що вимагати пред'явити поліс ОСАГО (автоцивілку) поліція має право при складанні протоколу щодо порушення ПДР і при  оформленні матеріалів ДТП.  Наголошуємо, що це вичерпний перелік причин.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Виходячи з вищевикладеного можна зробити висновок, що в інших випадках вимога пред'явити поліс автоцивілки - незаконно.

І на закінчення хочемо звернути вашу увагу, що наявність страхового поліса є обов'язком для водія.  Водій автотранспортного засобу несе відповідальність за керування автомобілем без автоцивілки згідно чинного законодавства. Поліцейський може перевірити наявність поліса і виписати протокол за його відсутність тільки в двох випадках:

 • при складанні протоколу про порушення правил дорожнього руху;

 • при оформленні дорожньо-транспортної пригоди.

Саме для водіїв, які взагалі не купують поліс ОСЦПВ або забули купити його в строк понад п'ять днів, штраф складе 850 грн.

Починаючи з березня 2019 підтвердити наявність поліса стало можливим з будь-якого електронного девайсу, наприклад, смартфона. І це краще-смартфон адже завжди з вами, а паперовий поліс можна легко забути. Придбати страховий поліс ОСАГО з комфортом для вас і за вигідною ціною ви можете на нашому сайті https://britishinsurance.com.ua/osago

Вдалою Вам поїздки!

Новини по темі: