Сьогодні в Україні запрацювали системи автоматичної фото - і відеофіксації порушень ПДР. Наші поради вам

Ніщо так не стимулює дотримання будь-яких правил як покарання фінансовими втратами. І чим вони істотніші, тим більше дисциплінованою стає людина. Так вже ми влаштовані. Особливо це стосується водіїв. Інакше як пояснити, що постійно зростає кількість ДТП, загиблих і травмованих на дорогах.

Що таке фотовідеофіксація порушень?

За 28 років незалежності України в ДТП загинули 174 тис. осіб і майже 1 млн 264 тис. постраждали. Або як пояснити, що в 2019 році в Києві загинуло в ДТП 120 осіб, а у столиці Норвегії Осло – тільки один. Основна причина, напевно, це хороші у них дороги, жорсткий контроль за дотриманням правил дорожнього рухи і великі штрафи. Якщо перше у нас буде ще не скоро, то друге вже почалося сьогодні.

Саме з цієї дати в Києві та Київській області 50 камер фіксуватимуть порушення правил дорожнього руху: з них 20 - у столиці і 30 в області. А порушники будуть притягуватися до відповідальності. За даними МВС, в Україні планують встановити близько 700 камер відеоспостереження. При цьому МВС розмістило в фейсбуці інформацію за все камерах, які запрацювали у Києві, а в інтернеті легко знайти їх прямо на карті.

При цьому, як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, у столиці та його регіоні камери встановлені виключно в місцях концентрації ДТП з тяжкими наслідками. Надалі, за таким же принципом, відеокамери при узгодженні з Департаментом патрульної поліції, поступово будуть встановлюватися по всій Україні.

Які порушення фіксуватимуть камери?

На першому етапі в автоматичному режимі будуть фіксуватися тільки факти перевищення швидкості. Однак надалі, терміни не оприлюднюються, але вже в цьому році, система буде фіксувати та інші порушення ПДР: проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху, порушення правил зупинки, стоянки, а також встановленої для транспортних засобів заборони рухатися смугою для маршрутних транспортних засобів по тротуарах чи пішохідним доріжкам, виїзд на смугу зустрічного руху.

Фактом порушення є перевищення встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більш ніж на 20 км / год.

Якою буде система штрафів?

Штраф на сьогоднішній день становить 255 грн - у разі перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 20 км / год, але не більше 50 км/год і 510 грн -за перевищення встановлених обмежень швидкості руху більш ніж на 50 км/год. При цьому штраф буде зменшено на 50%, якщо його сплатити протягом 10 банківських днів з моменту отримання ухвали.

Персональні дані правопорушника поліцейський встановлює з відповідних реєстрів МВС, Міністерства юстиції, а саме Єдиним державним реєстром транспортних засобів, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, інформаційно-телекомунікаційну систему прикордонного контролю "Гарт-1".

Дізнатися про те, що вас оштрафували можна буде за допомогою СМС-повідомлень або електронної пошти, на офіційних сайтах МВС або Нацполиции в мережі Інтернет, на підставі постанови отриманого поштою, від представників органів Державної прикордонної служби України, при перетині кордону .

Постанова про правопорушення можна оскаржити протягом 10 днів з моменту вступу її в дію. А цей момент настає з дня його отримання, з дня відмови в її отриманні і з дня повернення поштового відправлення, якщо воно не було отримано.

Штраф необхідно сплатити протягом 30 днів, якщо це не зробити то запускається механізм примусового стягнення. При цьому відкривається виконавче виробництво - на транспортний засіб боржника та інше рухоме і нерухоме майно на яке може бути накладено арешт. Крім того, стягується подвійна сума штрафу.

Ще слід знати, хто б не був за кермом, постанова про порушення виноситься власникові транспортного засобу за яким вона зареєстрована, і як підкреслюють в МВС - "власність зобов'язує".

Ще слід знати, що штрафи, отримані в результаті автофиксации відрізняються від звичайних. Для їх оплати Казначейством відкритий окремий рахунок. Реквізити для сплати штрафу будуть вказані в відривною квитанцією до постанови про порушення.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сьогодні повідомив, що за вісім хвилин 45 камер зафіксували 262 перевищення швидкості. "І це при тому, що камери налаштовані в Києві на 103 км/год", - уточнив він.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Так що панове водії, держава вирішила серйозно зайнятися нашої дисципліною. З одного боку, це правильно, досить плодити на дорогах хрести і похоронні вінки. З іншого хочеться сподівається, що так довго створювана система буде працювати як годинник і суди не накриє хвиля позовів скривджених автовласників. Ну і про страховий захист сподіваємося ви теж не забудете і швидко ви можете оформити поліс ОСЦПВ – онлайн у нас і отримати його у електронному вигляді.

Новини по темі: