Що таке пряме врегулювання? Поради водіям.

Пряме врегулювання страхових подій при ДТП -це з одного боку дуже зручно, з іншого зараз часто не реально, пояснимо чому.

Історія і суть прямого врегулювання

У грудні 2016 року 16 страхових компаній-членів Моторного транспортного страхового бюро України підписали угоду, за якою в разі потрапляння їх клієнтів, що мають поліс ОСЦПВ в ДТП, виплату здійснює продавець поліса, а потім виставляє регрес колезі, страхувальник якої був винуватцем аварії.

Для клієнтів страхових компаній це дуже зручно, адже твоя компанія, щоб зберегти страхувальника, обслужить його швидко, якісно, ​​без тяганини.  І це підтверджує статистика.  Середній термін виплати за прямим врегулювання зараз становить 43 дня від моменту подачі заяви, на ринку ОСЦПВ 77 днів.

Умови спрацьовування системи прямого врегулювання

Але як виявилося, не все так просто.  Для того щоб ця система спрацювала необхідно:

  •  щоб учасниками ДТП були виключно два транспортних засоби, при цьому не має значення були постраждалі чи ні;
  •  водій одного з учасників ДТП був повністю винен в події, тобто  відсутня часткова відповідальність;
  •  страхові поліси ОСАГО двох учасників не мають неточностей при оформленні: наприклад марка машини, державний номер і т.д.
  •  і головне: страхові компанії обох учасників ДТП повинні бути членами системи прямого врегулювання, тобто  підписати відповідну угоду.

Проблеми на сьогодні

У цьому вся проблема: з 49 членів Моторного бюро, тобто  компаній які можуть продавати ОСАГО, в систему прямого врегулювання сьогодні входять 15 страховиків.  Тому шанси, що саме їхні клієнти стануть учасниками ДТП ніяк не повністю.  Чому не підписують інші, кажуть, що їм не вигідно.  Чи то сума регресу їх не влаштовує, то чи сама система.  Поки участь всіх страхових компаній в системі не стане обов'язковим і не буде закріплено законом, автомобілістам доведеться і далі, як в рулетці наїдяться, що пощастить.

І це ще не все.  Справа в тому, що при прямому врегулюванні відшкодування виплачується тільки за пошкоджене майно.  Якщо необхідно здійснювати виплати постраждалим, то слід діяти за звичайною схемою - звертатися в компанію винуватця ДТП.  Якщо за виплатою ви звертаєтеся в свою страхову компанію, то буде використовуватися франшиза, яка є у вашому договорі.  Крім того, якщо ви не розібралися в ситуації, тобто  не уточнили у винуватця ДТП підписала його компанія угоду про прямому врегулюванні і за звичкою звернулися до неї за виплатою, то ви втрачаєте право просити свого страховика компенсувати витрати на ремонт вашого автомобіля.

Запам'ятайте тонкощі по порядку звернення або пам'ятайте, що вони є у нас на сайті

  • Страхувальник (клієнт), і раптом це ви і є потерпілим в ДТП і звернулися спочатку за отриманням страхового відшкодування в компанію, чий у вас поліс, має право звернутися з цього приводу до Страховика відповідального за виплату відшкодування.
  • Якщо ви потерпілий в ДТП і звернулися спочатку за отриманням страхового відшкодування в компанію, яка страхувала винуватця ДТП, то втрачаєте право звернутися з цього приводу до «свого» страховика.

Тому, радимо, поки законодавчо не будуть вирішені всі питання по прямому врегулювання і система не почне працювати, як годинник на користь автовласників, придбайте поліси надійних страхових компаній на Британському агрегаторі British Insurance - https://britishinsurance.com.ua/osago.  Якщо все водії матимуть поліси страхових компаній, які чесно виконують свої зобов'язання перед клієнтом може, і пряме врегулювання і не буде потрібно.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Новини по темі: