Що робити якщо страхова компанія у якій ви купили поліс ОСЦПВ проблеми з ліцензією

Обов'язкове страхування відповідальності власників наземних транспортних засобів на сьогоднішній день є найбільш масовим видом страховки, яку держава зобов'язала мати своїм громадянам і за її відсутність застосовується покарання у вигляді штрафних санкцій. У зв'язку з такою масовістю, а також соціальним характером ОСАГО все, що її стосується, від формування ціни до виплати відшкодування регулюється окремим однойменним законом. Саме в ньому закріплено, що цим видом страхування можуть займатися страхові компанії, які є членами Моторного (транспортного) страхового бюро України, діяльність якого також регламентується нормативними актами.

 

Чи можна вірити страховим компаніям які продають ОСЦПВ?

 

І при отриманні ліцензії на ОСАЦВ і при входженні в Бюро фінансовий стан страхових компаній ретельно перевіряється. Але все одно на протязі діяльності МТСБУ одні компанії його залишають, інші стають новими членами.

Щоб такий відхід з ринку не позначилася болісно на страхувальників, в основу діяльності Бюро спочатку була закладена солідарна система. Тобто залишилися компанії платять за компанії покинули ринок.

 

Чи є механізм, який гарантує виплату за несподівано закриту компанію?

 

Так, кожна компанія відраховує до фонду Моторного бюро частину коштів від проданих полісів і якщо у неї виникнуть проблеми, то Бюро саме виплатить постраждалим у ДТП за її клієнтів. А значить панікувати, про те, що у компанії, яка продала вам поліс, призупинили або анулювали ліцензію не слід, особливо зараз, коли регулятором страхового ринку став Національний банк України. Не звертайте уваги на непрофесійні статті, автори яких пропонують вже сьогодні розривати договори і втрачати частину своїх коштів.

На сьогоднішній день членами Моторного бюро є 48 страхових компаній, в квітні поточного року всі ліцензії, в тому числі на ОСАГО НБУ припинив у 4 з них: ТДВ "СК" Ю.Ес.Ай. ", ПрАТ СГ" Ю.БІ.АЙ.-КООП ", ТДВ" Міжнародна страхова компанія ", ПрАТ" СК "ГЛОБАЛ ГАРАНТ".

 

Що означає якщо компанії призупинили ліцензії?

 

Призупинив НБУ, це означає, що компанії не можуть укладати нові договори страхування або пролонгувати чинні поки не приведуть свій фінансовий стан у відповідність з нормативними вимогами або приписами регулятора. Але вони зобов'язані в повному обсязі виконувати взяті на себе зобов'язання і здійснювати страхові виплати за раніше укладеними договорами.

 

Компанія має право відмовити у виплаті через припинення ліцензій?

 

Ні. Пояснення про те, що на виплати немає коштів, через припинення ліцензій є, чи не правдивими, оскільки виплати здійснюються з резервів страховика, які він повинен створювати протягом своєї діяльності. Навіть якщо вона не сформувала необхідні кошти, що найчастіше і є підставою для втручання регулятора, то виплати буде здійснювати Моторне бюро, як зазначено вище.

 

Можна і треба розривати договір страхування якщо у компанії проблеми?

 

Відповідно до законодавства договір розірвати можна, про те, як це відбувається, читайте в раніше опублікованій на нашому Британському сайті Britishinsurace - https: // britishinsurance. com.ua. Але на цей процес доведеться витратити час, так як заяву на розірвання треба буде подавати в офісі компанії і частину сплаченої вартості поліса, оскільки більше 20% страховик не компенсує. Це називається витратами на ведення справи страховика. Тому в даному випадку поки ліцензії тільки припинені і є надія, що компанії усунуть порушення, можна почекати.

 

Якщо у компанії все ж анулюють ліцензію, вона відразу припиняє діяльність?

 

Що стосується анулювання ліцензій, то на сьогоднішній день це ще не відбулося, оскільки компаніям дано 2 місяці на виправлення ситуації, які  закінчуються  на початку червня. Якщо хтось із страховиків все ж вирішить покинути ринок, то зробити це, без порушення Закону, він зможе тільки після того, як виконає всі зобов'язання перед клієнтами. І цей процес будуть жорстко контролювати Національний банк України, який не тільки регулює діяльність всіх страхових компаній, але і очолює координаційну раду МТСБУ.

Якщо ви купуєте поліс автоцивілки і маєте сумніви у виборі страхової компанії, то ми відповідно до нашої британського підходу гарантуємо вам надійність вибору на нашому сайті -агрегаторі.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

 

Новини по темі: