Ще дві страхові компанії у вересні пішли з ринку. Будьте у страховій безпеці.

Страховий ринок України повільно, але впевнено продовжує скорочуватись. За даними його регулятора Національного банку України, у вересні ще дві компанії, які спеціалізуються на ризиковому страхуванні, припинили здійснювати діяльність. Наразі їх залишилося 99, тоді як 10 років тому було 349, п'ять років тому – 260.

При цьому НБУ зазначає, що, крім того, за минулий місяць чотирьом страховикам анульовано ліцензії примусово, за виявлені порушення в роботі, ще двом ліцензій зупинено.

Основні причини порушень зараз, це не виконання законодавчих вимог щодо наявності капіталу та проблеми з акціонерами.

Як працювала раніше більшість страхових компаній.

Якщо коротко, то раніше більшість страховиків жили так би мовити "з коліс" - продали поліс, зібрали премії, частину їх відправили на поточні виплати, решта розподілу за своїм бажанням. Тому дуже часто при отриманні відшкодувань багато постраждалих стикалися з пропозиціями компаній, "зараз відразу отримуєте 50% і відмовляєтеся від другої частини суми або чекайте довго, коли, можливо вам виплатять". Це відбувалося тому, що не було жорсткого контролю держави за великими страховими коштами, оскільки деякі акціонери, особливо компаній, які багато збирали і мало виплачували, і багато мали велике лобі в парламенті.

Що змінилося для страхових.

Після рішення України інтегруватися до Європи, особливо після того, як регулятором страхового ринку став Національний банк України, ситуація повністю змінилася. Налагодився жорсткий контроль за резервування коштів у разі можливої виплати за кожним договором. Посилився контроль за активами страхових компаній, що підтверджують ці резерви. Збільшилися вимоги до акціонерів, їх ділової репутації та наявності коштів, які необхідно буде внести, якщо у компанії виникнуть проблеми. Було прийнято нову редакцію Закону "Про страхування", який повністю змінює роботу ринку, роблячи його відкритим та платоспроможним, як у розвинених країнах світу.

Тому догляд, у багатьох випадках, страхових компаній із ринку не означає, що вони були схемні, працювали погано. Просто змінилися правила гри, і вони їх не тягнуть. І за прогнозом НБУ наступного року, зі набуття чинності новою редакцією Закону "Про страхування", скорочення компаній продовжиться.

Але їх клієнтам не варто переживати.

По-перше, отримати зараз і в майбутньому законну виплату шансів набагато більше, ніж раніше. Внаслідок зарезервованих засобів та контролю регулятора за ними.

По-друге: повністю припинено практику відходу страховиків з ринку "англійською". Коли вранці приходиш у компанію за виплатою, а її офіс закритий та знайти відповідальних неможливо.

По-третє: з нового року компаніям буде дозволено об'єднуватися в одну сильну компанію, передавати страхові портфелі іншому страховику. Тобто страховик, до якого ви звикли і довіряєте, може залишитися на ринку під іншою назвою і т.д.

Висновок: компаній буде менше, компанії будуть якіснішими, надійнішими і страхування, що дозволяє захистити себе від непередбачених витрат, стане дійсно необхідні та доступні для кожної сім'ї.

Ми будемо вам давати повну об'єктивну інформацію, і щомісяця та в основному щоквартально, для вашої безпеки та на підставі даних приймайте рішення про вибір СК, і, якщо потрібно, зв'язуйтесь з нами.

Заходьте для інформації про страхові.

Ну і після цього прорахуйте вартість вашого поліса з урахуванням наших хороших знижок по ОСЦПВ та Туризму, та стандартним кешбеком по Зеленій карті.

Новини по темі: