Обов’язкове автострахування ОСЦПВ в "ДІЇ"

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності все більше переходить в електронний формат. Крім того, що щомісяця збільшується кількість електронних полісів ОСЦПВ, які можна придбати на сайтах агрегаторах таких як British Insurance, так і на сайтах страховиків , з'явилася ще одна можливість оперативно перевірити дійсність купленого поліса. Ми розповідали раніше як це робити за допомогою сайту МТСБУ.

Відтепер водійське посвідчення, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу і дійсність поліса ОСЦПВ можна перевірити в державному мобільному додатку "Дія".

Перевірити страховий поліс ОСЦПВ можна за допомогою QR-коду техпаспорта. Інформація зчитується через будь-який смартфон, в якому встановлено програму "Дія".

Додаток "Дія" можна завантажити зі смартфона в App Store і Google Play. Мобільні оператори повідомили про те, що не будуть тарифікувати абонентів при використанні програми онлайн, тобто платити вам за це не доведеться. "Київстар" поінформував, що вже з 6 лютого не тарифікує передачу даних для "Дії".

В Україні близько 9,5 млн активних водійських посвідчень. На даний момент були оцифровані понад 6 млн прав і понад 5 млн свідоцтв про реєстрацію. Тобто ви повинні розуміти, що ваші документи можливо ще не перетворені на електронну їх версію.

Отримання електронних версій документів необхідно завантажити додаток "Дія" та авторизуватися. 1) Ідентифікація користувачів відбувається за допомогою технології BankID. 2) Користувач повинен дати згоду на передачу інформації через інтернет-банкінг в особистих кабінетах через банки, які приєдналися до BankID.

Документи повинні з'явитися в додатку автоматично, якщо в реєстрі внесені всі ваші повні дані.

 

Мобільний додаток прочитавши інформацію робить запит про наявність страхового поліса в систему Моторного (транспортного) страхового бюро України або скорочено МТСБУ. Запит здійснюється за державним реєстраційним номером транспортного засобу.

Якщо поліс дійсний, то в меню техпаспорта можна побачити рожеву біжучий рядок "страховий поліс дійсний ". Якщо ж термін дії поліса закінчився, жовту рядок "страховий поліс недійсний".

Але є одне але. "Дія" відображає інформацію виключно про договори страхування, укладеному на транспортний засіб, власником або зареєстрованим користувачем якого є ви.

Синхронізація баз даних здійснюється протягом ночі. Тому якщо договір страхування укладений сьогодні, він може потрапити в ресурс, до якого звертається "Дія", не раніше ранку наступного дня.

Договір може не відіб'ється в мобільному додатку "Дія" якщо страховик за внесення інформації до Єдиної централізованої бази даних МТСБУ допустив помилку в даних про державне номерному знаку автотронспорта.

У такому випадку додатково перевірити дані можна на інтернет-сайті МТСБУ у розділі "Перевірка автоцивілки". З метою виправлення помилки необхідно звернутися до страховика, з яким було укладено договір страхування.

Як це працює в дорозі ? Якщо вас зупиняє співробітник поліції і вимагає пред'явити документи, ви на смартфоні, відкриваєте додаток "Дія", знаходите в ньому цифровий образ потрібного документа, натискаєте на нього і на екран смартфона виводиться унікальний графічний код, який є дійсним лише кілька хвилин. Цей код з допомогою рідера зчитує поліцейський і таким чином ідентифікує водія. Так само ви повинні розуміти, що якщо ви за містом – інтернет може бути не доступний і ви не зможете пред'явити електронну версію документа. Так що будьте готові до цього випадку.

 Теоретично, цифрового образу прав поліцейському повинно бути достатньо і вимагати сам документ він не має повноважень. У чому тоді сенс електронних посвідчень, якщо все одно потрібно возити з собою документи? Під цю справу Кабмін навіть прийняв спеціальну постанову і, якщо патрульний раптом запитає: "Яка така" Дія "?", в уряді радять телефонувати на "гарячу" лінію МВС, щоб розібратися з неосвіченим поліцейським.

Як запевняють розробники мобільного додатка документи в "Дії" ретельно захищені: дані ідентифікованого громадянина оновлюються у відповідності з реєстром при кожному входженні в додаток. Кожні три хвилини генерується новий QR-код, просканувавши який  можна переконатися в достовірності документа.

Новини по темі: