Чи потрібно міняти поліс ОСАГО при зміні власника, при перереєстрації номерних знаків, при зміні прав.

Розберемо все по порядку.

Що робить з автоцивілкою при зміні власника

Як необхідно вчинити при зміні власника?  Чи діє страховка після перереєстрації авто? Згідно Закону України «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів» при зміні власника застрахованого автотранспортного засобу поліс ОСЦПВ зберігає юридичну силу до закінчення терміну дії укладеного договору. І в разі відчуження авто зі страховкою, права і обов'язки страхувальника за автоцивілки переходять до особи, до якого перейшло право власності. Звідси можна зробити висновок, що новий власник автомобіля може користуватися чинним полісом автоцивілки, який був укладений колишнім власником. Тут важливо домовитися з продавцем авто про не розірвання договору ОСЦПВ - і тоді поліс залишається чинним.

Часте питання: чи діє автоцивілка при зміні власника? І це найчастіше питання клієнтів вже пояснено нами. Ще раз відповімо тепер на нього. Такий варіант існує: власник авто вирішив під час продажу свого автомобіля поступитися полісом автоцивілки його покупцю. При цьому він може зробити це безкоштовно або додати вартість поліса до вартості договору з продажу авто.

При бажанні продавець - страхувальник може повідомляти в письмовій формі страховика про зміну відомостей, зазначених при укладенні поліса ОСЦПВ і розірвати його. Страхова компанія зробить розрахунок і поверне страхувальникові суму, яка залишилася до закінчення дії договору страхування, або перенесе залишок коштів за договором на новий поліс на інший автотранспортний засіб за бажанням власника поліса. Хочемо звернути увагу, що при розірванні дії поліса ОСЦПВ страхова компанія утримає витрати на ведення справи в розмірі до 20%.

Чи потрібно проходити техогляд при зміні власника

Так, з 2023 року треба пройти техогляд вже новому власнику після переєстрації купленого авто не пізніше 10 днів. Не порушуйте цю вимогу, щоб не мати штрафів.

Чи дійсна страховка при зміні номера

Що потрібно робити при перереєстрація номерних знаків? Якщо відбулася заміна номерних знаків без зміни території проживання, то поліс автоцивілки можна не міняти, тому що одним з основних ознак, які ідентифікують автомобіль, крім номерного знака, є його VIN-код (номер кузова, шасі, рами). Цей код не змінюється при зміні власника або номерного знака автомобіля.

У разі заміни номерного знака у зв'язку зі зміною місця реєстрації, потрібно враховувати кілька моментів. При зміні адреси в межах одного регіону, а в деяких випадках в межах одного населеного пункту, доплачувати за ОСЦПВ не потрібно. Але якщо територіальний коефіцієнт, який враховує місце реєстрації, відрізняється від того, який у вас був ранній, то необхідно переукласти поліс автоцивілки. Слід зазначити, що можуть бути відмінності не тільки між регіонами, але навіть між містами та іншими населеними пунктами. Наприклад, якщо місце реєстрації було у Львові, а потім змінилося на Київ, то в обов'язковому порядку потрібно переоформити поліс і доплатити за страховку. Якщо цього не зробити, то страхова компанія виплатить постраждалому, але у неї буде право регресу до винуватця ДТП (страхувальнику), так як на момент ДТП у нього буде вказана занижена вартість поліса атогражданкі.

Тепер розглянемо, як потрібно діяти при зміні водійського посвідчення

Звертаємо увагу, що в полісі автоцивілки в графі про документ, що посвідчує особу страхувальника, можуть бути вписані не тільки дані водійського посвідчення, а дані паспорта, пенсійного посвідчення та інші документи, що засвідчують особу. Потрібно побачити документ, який внесений в поліс ОСЦПВ. Якщо все ж внесені дані водійського посвідчення і ви їх поміняли, то потрібно переоформити поліс.

Заходьте на British Insurance, порівнюйте умови страхування і характеристики СК, вибирайте і купуйте поліс автоцивілки без проблем і ризиків для вас.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Найчастіші запитання

Чи потрібно міняти страховку якщо змінюється власник?

У вас два варіанти. Перший. Ви домовляєтеся з продавцем авто, що він не розриває договір ОСЦПВ зі страховою. Тоді при передачі поліса, він зберігає юридичну силу і буде дійсний до закінчення терміну. Другий. Якщо він, відчужуючи вам машину, звернувся до страхової та розірвав договір, то вам потрібно придбати новий поліс.

Як переоформити поліс ОСЦПВ на нового власника?

Якщо ви вирішили разом із продавцем – страхувальником авто переоформити поліс на вас, потрібно:

  • звернутися к продавцю до страхової компанії з проханням розірвати договір ОСЦПВ;
  • попросити страхову переказати залишок коштів на новий договір.

Але при цьому продавець втратить близько 20% вартості полісу шляхом утримання СК.

Як оформити ОСАЦВ на щойно куплений автомобіль бу?

Варіантів кілька:

  • Попросіть продавця авто звернутися до страхової, звідки у нього поліс, для його розірвання та переоформлення на вас, за рахунок коштів, що залишилися від договору. Решту вам потрібно буде доплатити.
  • У разі відсутності чинного поліса, просто візьміть та купіть автоцивілку онлайн на оформлений на вас автомобіль.

Чи можна оформити ОСЦПВ за договором купівлі продажу?

Так, можна за згодою продавця під час укладання договору купівлі-продажу переоформити поліс ОСЦПВ на покупця. Якщо покупець цього хоче. Тоді продавець звернеться у страхову для розірвання договору та переоформлення його на покупця авто.

Чи можна їздити без страховки, якщо є договір купівлі-продажу?

Ні, не можна в Україні відповідно до законодавства. Без страховки при придбанні авто можуть їздити:

  • учасники війни,
  • інваліди 1-ї групи
  • інваліди війни.

Новини по темі: