У яких випадках страховики можуть відмовити у виплаті?

Чому страхова може відмовити?

Відмова у виплаті з ОСЦПВ – причини

Відмова в ОСЦПВ - чи можна оскаржити

Укладаючи договір обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності (ОСЦПВ), багато автовласників враховуються до одного його пункту – вартості страховки, забуваючи ознайомитися з іншими умовами договору. Добре, якщо поліс придбаний на сайтах - агрегаторах таких як British Insurance, де його фахівці заздалегідь ознайомилися з умовами і пропонують те, чим самі впевнені. Якщо ні, то можна зіткнутися з тим, що у разі ДТП страхова компанія зробить відмову у виплаті страхового відшкодування по ОСЦПВ, посилаючись на те, що умови договору ви не виконали. А як відомо, незнання не звільняє від відповідальності. Важливо розуміти все про відмову в ОСЦПВ.

Чому страхова може відмовити?

Страхова компанія може мати причини відмови у виплаті за страхової події при порушенні договору ОСЦПВ. Відмова може бути викликана об'єктивно встановленими причинами, і це буде законною, але неприємною дією. Звичайно ж, грубі порушення страхувальником умов договору та необхідних дій при ДТП будуть законними діями компанії. У нашому блозі сайту ми зробили вам докладну покрокову та практичну Інструкцію при попаданні у ДТП та оформленні у військовий стан. Виконавши її, ви не матимете проблем для доказу страхової про необхідність виплати.

Страхова може відмовити та незаконно. Це може мати низку причин. Одна з них, наприклад, може порозумітися поганим фінансовим станом СК, коли менеджмент компанії регулярно шукає причини відмови у виплаті при страховому випадку. Ще гірше, якщо страхова вже є банкрутом, але ще без офіційного рішення.

Або, наприклад, регулятор (НБУ) ухвалив рішення про відкликання ліцензії і компанія необґрунтовано ухвалила рішення затримувати виплати. Але якщо ви виконали покрокову Інструкцію, то й у суді ви докажете необхідність виплати при відмові страховика. Важливо знати всі основні: відмова у виплаті з ОСЦПВ причини.

Відмова у виплаті з ОСЦПВ – причини

Існує ряд причин рішень про відмову у виплаті в ОСЦПВ, але ми опишемо найчастіші. І так основними причинами є:

• Грубі порушення під час фіксації відомостей про ДТП або неправдиво викладена інформація. Спотворення інформації про ДТП. У цьому випадку краще бути чесним, оскільки страхова компанія має право провести додаткову трасологічну експертизу, щоб бути впевненою, що саме в цій ДТП було завдано пошкоджень.

• Порушення терміну подання документів та заяви страхової компанії. Зробити це потрібно за три дні. Краще це зробити відразу і обов'язково одразу повідомити про страхову подію, якщо страхова працює за графіком 24/7. Тому краще не затягувати й одразу повідомити про це спочатку по телефону, а потім подавши заяву на виплату. При цьому, щоб надалі не було проблем через неправильно подану заяву, необхідно заповнити її за зразком страховика уточнивши терміни подання документа.І ще, згідно із законом, про ОСЦПВ, термін у який компанія зобов'язана вам виплатити відшкодування, обчислюється з моменту подання заяви. Тому що раніше подасте, то швидше отримаєте виплату.

• Помилки під час оформлення власником полісу ОСЦПВ. Чи ви купуєте поліс онлайн, чи вам його оформляє агент страхової, потрібно перевірити об'єктивність і точність держномера, VIN - коду, місця реєстрації авто відразу ж. Будьте уважні;

• Ви є винуватцем ДТП, а у вас уже закінчилася дія поліса. Навіть якщо менше доби тому.

• Потерпілий у ДТП виявився під час проведення експертизи в алкогольному чи наркотичному сп'яніння.

• Власник поліса ОСЦПВ, як можливий винуватець, втік з місця ДТП через різні причини (алкогольний стан, нервові порушення).

• У результаті фіксації фактів виявилося, що поліс автоцивілки звичайний, а транспорт використовувався з комерційною метою.

• Ще однією відмовою у виплаті може бути неправильно оформлений європротокол. Тому за будь-якого сумніву при його оформленні краще зателефонувати на гарячу лінію Моторного бюро та в страхову компанію та уточнити питання.

Не слід сподівається і на те, що страхова компанія не зверне увагу, що ДТП скоєно винуватцем під впливом алкоголю та виплатить потерпілому відшкодування. Виплатити вона виплатить, це не підстава для відмови, але пред'явить регрес винуватцю – власнику поліса, включивши до нього не тільки розмір збитку, а й свої витрати.

Відмова в ОСЦПВ - чи можна оскаржити

Звичайно, можна, але за відсутності порушення договору ОСЦПВ – його основних умов. А також якщо ви виконали всі вимоги нашої покрокової Інструкції при оформленні ДТП та з урахуванням факторів воєнного стану отримано відмову у виплаті з ОСЦПВ. Що робити вам, якщо ви виконали це, і у вас немає інших зазначених нами причин:

1. Письменно оформлена претензія до страхової.

2. Подання так само скарги до МТСБУ, що збільшить вам відразу можливість оплати страховиком.

3. Офіційно надіслати онлайн скаргу до НБУ, прикріпивши скан – копії всіх документів.

4. Офіційне звернення до суду з позовом та додатком усіх документів, зажадавши повну компенсацію, встановлену експертизою та ще й відшкодування моральної шкоди.

Так що користуйтеся правильними можливостями придбання полісів прямо тут.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Найчастіші запитання

Чому можуть відмовити у виплаті з ОСЦПВ?

Перша група причин пов'язана з помилками власника полісу ОСЦПВ:

  • Ви порушили фіксацію відомостей про ДТП або неточно викладено інформацію.
  • Порушили терміни подання документів до страхової компанії.
  • Під час оформлення поліса зроблено помилки. Будьте при оформленні уважні.
  • У вас вже закінчилася дія поліса, а сталося ДТП.
  • Потерпілий у ДТП не погодився провести експертизи у алкогольному чи наркотичному сп'яніння.
  • Власник полісу ОСЦПВ, як імовірний винуватець, утік із місця ДТП.
  • Документальна фіксація фактів встановила, що поліс автоцивілки звичайний, а транспорт працював на бізнес.
  • Помилки оформлення європротоколу.

Друга група причин: страхова може відмовити та незаконно. Наприклад, поганий фінансовий стан СК та менеджмент її регулярно шукає причини відмови у відшкодуванні при страховому випадку.

У якому разі страхова не сплачує гроші?

1. Якщо власник поліса ОСЦПВ при ДТП порушив норми договору та страхова компанія може отримати причини відмови у виплаті при страховій події.

2. Страхувальник грубо порушив умови договору та порушив перелік необхідних дій при ДТП. Використовуйте нашу докладну покрокову та практичну Інструкцію при попаданні у ДТП та оформленні у військовий стан і у вас будуть усі докази страхової компанії про право виплати.

3. Страхова може відмовити і незаконно: її поганий фінансовий стан, вона вже є банкрутом, але ще немає офіційного рішення.

4. НБУ ухвалив рішення про відкликання ліцензії, а компанія почала необґрунтовано затримувати відшкодування збитків. Але якщо ви виконали нашу покрокову Інструкцію, то і в суді ви докажете необхідність виплати при відмові страховика.

Куди скаржитися, якщо страхова не виплачує?

Якщо власник полісу ОСЦПВ не порушив умов договору, то ваші дії:

  • Письмово претензія на саму страхову.
  • У МТСБУ, із сканами документів.
  • У НБУ скаргу онлайн та обов'язково прикріпіть скан – копії всіх документів.
  • До суду з позовом та обов'язковим додатком усіх документів з вимогою повної компенсації, встановленої експертизою, а також відшкодування моральної шкоди.

Новини по темі: