Страховий ринок скорочується і буде скорочуватися. Як уберегтися

У наш час змінами нікого не здивуєш, вони всюди: в політиці, економіки, життя і т.д.  Ось і страховий ринок України зараз перебуває на порозі нового життя.  У найближчі рік-два він зміниться до невпізнання, про що свідчать заяви його нового регулятора Національного банку України.

Історія посилення вимог до страхових компаній

  У 2018 році старий регулятор - Нацкомфінпослуг прийняв нормативний акт, який встановлював нові вимоги до платоспроможності і достатності капіталу страхової компанії.  При цьому його стовідсоткове виконання було розтягнуто аж на 2 роки, до липня 2020. Деякі компанії відразу розуміли, що виконати його буде не просто, оскільки єдиний реальний спосіб - це докапіталізація акціонерами своїх дітищ.  Як розуміємо, велика частина власників не особливо радісно сприйняла цю необхідність.  Тому частина з них відразу відправили регулятору заяви на анулювання ліцензій та припинення діяльності, а частина стала шукати способи впоратися з непростим завданням.  Але були і випадки, коли регулятор сам визнавав компанії неплатоспроможними, провівши в них перевірку.  Так за 2019 рік ринок покинули 48 страхових компаній і на кінець року їх було 233, то, на кінець 1 півріччя 2020 вже 215, з яких числяться 10 на непідконтрольних територіях і Криму, а реально працюють 188.

І в цьому не старий не нова регулятор не винні.  Оздоровлення страхового ринку України було затягнуто на багато років у порівнянні з країнами східної Європи та більшості країн колишнього СРСР.  У парламенті було сильне лобі акціонерів страхових компаній, яким була вигідне використання компаній для відмивання коштів, відсутність якісного законодавства і не великі повноваження регулятора і т.д.

Крім того ринок завжди сприймався владою і багатьма людьми як фіктивний: ряд страхових компаній мали мільярдні доходи при рівні перестрахування понад 90% і рівні виплат, який наближався до нуля.  Або поліс страхування підприємства-клієнта передбачав десятки або більше сотні мільйонів страхового платежу, але при цьому тариф в десятки разів перевищував ринковий.

Ситуацію в корені змінив "Спліт"

А точніше прийняття закону яким ліквідовувався регулятор Нацкомфінпослуг і все його повноваження по страховим компанія з 1 липня 2020 року, віддавалися Національному банку.  А з ним «не забалуєш".  Жорсткий контроль, оперативне прийняття рішень, розподіл функцій регулювання за різними департаментам та повне виключення можливості одноосібного прийняття рішення по будь-якому питанню діяльності компаній.  Поки новий регулятор тільки входить в свої права і збирає інформацію про учасників ринку.

  НБУ на 20-му фінансовому форумі в Одесі 10-12 вересня оголосив результати здачі звітності страхових компаній станом на 1 липня 2020 року: з 188 реально "живих" страховиків 58 поки не виконують вимоги щодо платоспроможності і достатності капіталу страхової компанії.  І начебто формулювання "поки" вселяє довіру, що найближчим часом ці страховики виправляться, та ось НБУ повідомляв, що дефіцит прийнятних активів у цих компаній складає 2,77 млрд грн.  Хочеться, сподіватися, що їх акціонери знайдуть кошти  і можливість виконати вимоги регулятора.  НБУ прогнозував, що страховий ринок стане європейським через два-три роки.

Що робити тим, хто зараз хоче отримати якісний страховий захист?

Звернутися до досвіду розвинених країн, де в основному страховий поліс набувають через страхових посередників таких як Агенство Oakeshott British Insurance Agency на чолі з брокером Ллойда Oakeshott Insurance Consultants Ltd (Лондон) і нашим сайтом - агрегатором BritishInsurance https://britishinsurance.com.ua, які точно знають, хто платоспроможний, а хто має ризики покинути ринок.

  Практика цивілізованого ринку давно відома

У країнах Європи більше 70% полісів купуються через посередників, а не у страхових компаній:

  • Німеччина - 72%
  • Великобританія -70%
  • Італія - ​​76%
  • США і Канада - 95%.

Ми ще в минулому році попереджали своїх корпоративних клієнтів про можливі зміни на страховому ринку і виходу частини компаній з ринку.  Багато прислухалися до наших прогнозів зберігши кошти і отримавши надійний страховий захист.  Сьогодні ситуація на ринку більш загострилася оскільки не тільки настав час "Ч" щодо виконання фінансових вимог, але і як показує бажання Національного банку оперативно навести порядок на ринку шляхом прийняття нових нормативних актів, його скорочення продовжиться.  Всі пам'ятають "банкопаду" 2014-2015 років, як було не просто клієнтам ліквідованих банків, дуже не хочеться, щоб клієнти страхових компаній теж пережили це розчарування, повністю втративши свої гроші і захист.

       Тому в цей період знання страхового Агенства, вміння, завдяки розробленим методикам, швидко орієнтуватися на ринку просто необхідно як для підприємств, компаній, організацій, так і простих громадян придбає поліс ОСАГО, що виїжджають за кордон, "Зелену карту" і т.д.  Знаючи статистику роботи страхової компанії по такому масовому і обов'язкового виду як ОСАГО, а також відстежуючи динаміку зміни цих показників, ми і відбираємо страхові компанії для роботи.

Так, наприклад, показник: частка вимог (за шкоду майну), врегульованих шляхом виплати страхового відшкодування за 90 днів від дати ДТП - цей показник добре характеризує, як компанія належить до різних строків оплати, згідно Закону.  Він же і характеризує наявність коштів у компанії.  Так у кількох страхових він найкращий і становить понад 80%.  Якщо він від 70 до 80% - це теж не погано.  При сортуванні страхових компаній у нас на сайті, коли ви натискаєте    British Insurance рекомендує, ви і отримуєте готовий список проаналізованих найкращих СК, з цього і інших параметрів.

   У найгірших він, наприклад, 40% або 45%.  І ми відсіюємо їх, тобто не підключаємо до продажу поліса вам через наш сайт-агрегатор.  Ну а якщо все таки у вас виникне проблема з урегулюванням страхового випадку зі страховою компанією - звертайтеся до нас.

Новини по темі: