Нові правила "автоцивілки": страхові виплати зростуть і вартість полісу автоцивілки зросте теж

 

Чому відбулися зміни у розмірах (лімітах) виплат за договорами автоцивілки

Наскільки більше виплат можна отримати застрахованому клієнту зі страхового випадку (у разі ДТП)

Нові можливості збільшених виплат поширюються на всі договори ОСАЦВ чи є  винятки?

Це лише єдині зміни чи є ще?

Ця норма щодо "Європротоколу" теж тільки для нових договорів?

Чи підвищуватимуть страховики вартість автоцивілки?

 

Чому відбулися зміни у розмірах (лімітах) виплат за договорами автоцивілки

У всьому світі кожна країна самостійно визначає граничну суму виплати з обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності, наприклад, у Болгарії ліміт на одного потерпілого у ДТП становить понад 1 млн євро, в Естонії – 5 млн євро, у Чорногорії – 250 тис. євро тощо. Гранична сума для всіх постраждалих у ДТП в Австрії становить 5,8 млн. євро, Андоре-50 млн. євро, Болгарії-5,113 млн. євро. Що стосується максимального розміру за матеріальні збитки, завдані внаслідок ДТП, то в кожній країні він теж різний 100 млн євро в Бельгії, 1,2 млн євро, а Австрії, 5 млн євро в Швейцарії.

Тому на тлі цих сум раніше діючі 130 тис. грн (приблизно 4,4 тис. євро) за шкоду, заподіяну майну потерпілих та 260 тис. грн - заподіяну життю та здоров'ю потерпілих м'яко здаються не серйозними.

Тому Національний банк України з подачі Моторного бюро розпочали поступове підвищення лімітів виплат з метою в майбутньому довести їх до середньоєвропейських.

Наскільки більше виплат тепер можна отримати застрахованому клієнту зі страхового випадку (у разі ДТП)

Сума максимальних виплат із 1 липня збільшилася на 23%. Це означає за шкоду, яку буде отримано за страхового випадку за майно потерпілих, зі 130 тис. грн до 160 тис. грн, а за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих, з 260 тис. грн до 320 тис. грн.

 

Нові можливості збільшених виплат поширюються на всі договори ОСАЦВ чи є винятки?

Вони поширюються лише на нові договори страхування, укладені з 1 липня 2022 року. На всі укладені раніше діє стара норма по ліміту виплат. Тобто. якщо ви станете винуватцем ДТП, то застрахована страхова компанія зобов'язана буде виплатити 130 тис. грн на ремонт машини і до 260 тис. грн на відновлення здоров'я.

Це лише єдині зміни чи є ще?

Ще одним нововведенням є збільшення розміру виплати у разі оформлення "Європротоколу" з 50 тис. грн до 80 тис. грн., що дозволить значній кількості постраждалих у ДТП оформити і для отримання страхової виплати за якої немає необхідності викликати на місце події представників Національної поліції, які можуть виконувати оборонні завдання країни під час дії військового стану.

За даними Моторного бюро зараз більш ніж у 95% страхових подій по ОСАЦВ розмір збитків менше нового ліміту в 80 тис. грн., тобто виплати за подіями, оформленими із застосуванням "Європротоколу", вистачить на оплату компенсації збитків майже для будь-якої машини.Крім того, за відсутності в ДТП потерпілих у завданні шкоди життю або здоров'ю, та за умови, що транспортні засоби можуть безпечно рухатися, та неможливості виїзду представників Національної поліції на місце аварії, за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєної ДТП згідно з п. 2.11. Правил дорожнього руху, водії можуть прибути до найближчої посади чи органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему події та поставивши підписи під нею.

Ця норма щодо "Європротоколу" теж тільки для нових договорів?

Ні, вона вже набула чинності з 1 липня 2022 року. Незалежно від того, коли було укладено договір день чи майже рік тому. Якщо сталася ДТП і двоє її учасників згодні з тим, хто винен, немає постраждалих, і розмір збитків буде до 80 тис. грн. вони можуть оформляти " європротокол " і направляти їх у страхову компанію.

При цьому важливою умовою є відсутність у водіїв ознак алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння, або знаходження під впливом лікарських препаратів.

Чи підвищуватимуть страховики вартість автоцивілки?

У нашому блозі ми докладно пояснювали якими коефіцієнтами регулюються на автоцивілку. Їхні значення розширено НБУ. А це дозволяє страховим компаніям гнучко регулювати ціни. Тому, думаємо, що підвищуватимуть вартість автоцивілки будуть, оскільки страхування – це бізнес, а не благодійність. І збільшення видатків на виплати призведе до збільшення вартості полісів. Поки що більшість страховиків кажуть, що це буде не більше 10%. Кожна компанія ставитиме свій тариф і сильно завищуватиме його не буде сенсу, оскільки працює ринковий механізм і клієнти не купуватимуть дорогий поліс якщо є дешевший. Щоб виграти в ціні і при цьому придбати поліс надійної компанії, краще зробити це на Британському агрегаторі British Insurance: https://britishinsurance.com.ua. Можете прямо тут.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Ми робимо найвигідніші ціни на поліса за рахунок власного прибутку. Наші знижки одні з найкращих.

Новини по темі: