Коефіцієнти ОСЦПВ - як правильно порахувати страховку на автомобіль

Ціна будь-якого товару або послуги формується з різних складових: витрати на виробництво, транспортування, реалізацію, комунальні і т.д.

Обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності власників автотранспорта - це фінансова послуга ціна за яку за кожного клієнта формується окремо.  Не один страховик відразу вам не скаже, скільки коштує поліс ОСЦПВ на вашу машину або інший транспортний засіб.  І не через свою непрофесійності, а тому, що вартість поліса залежить від багатьох факторів, на підставі яких і здійснюються розрахунок вартості ОСЦПВ.  Щоб розібратися спробуємо відповісти на актуальні питання.

З чого складається ціна "автоцивілки"

 Вона складається з базового тарифу, розмір якого на сьогоднішній день становить 291 грн. і коригувальних коефіцієнтів, які можуть бути як підвищують, так і знижуючі в залежності від цього поліс буде дорожче або дешевше.

Хто визначає розмір базового тарифу і коригувальних коефіцієнтів?

Базовий тариф це та мінімальна сума, від якої відштовхуються страховики, визначаючи вартість ОСЦПВ для певного транспортного засобу.  Його розмір, як і розмір коефіцієнтів стверджує державний орган, який регулює роботу страхових компаній.  Зараз це Національний банк України.

Останній раз розмір коефіцієнтів був переглянутий Нацкомфінпослуг (регулятор ринку до 1 липня 2020 року) - комісія прийняла Розпорядження №538, що набула чинності з 21 вересня 2019 року, згідно з яким  і були переглянуті коригуючі коефіцієнти, що прямо впливають на вартість полісів ОСЦПВ.  Зроблено це було для того, щоб страховик зміг точніше оцінити вартість ризику, який бере на себе.

Як розраховується вартість ОСЦПВ?

Вона розраховується за формулою:  множення коефіцієнтів на базовий тариф.  А також чи має автовласник пільги на ОСЦПВ і знижки компанії або сайта-агрегатора онлайн продажів, як наш.

Скільки всього коригувальних коефіцієнтів і який їх розмір?

Всього коефіцієнтів ОСЦПВ 9

К1- це тип коефіцієнта в залежності від типу транспортного засобу.  Для легкових автомобілів з об'ємом двигуна до 1600 см.куб.  він становить 1, для авто з більше 3001 см.куб- 1,82, для електромобілів, крім гібридних авто - 0,9, для причепів - 0,34.

К2 - це тип коригуючого коефіцієнта залежно  від місця реєстрації (проживання) автовласника.  Якщо це Київ, то коефіцієнт 3,2, -4,8.

Дніпро, Львів, Одеса, Харків, Бориспіль, Боярка, Бровари, Буча, Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь, Обухів -2,3-3,5

Донецьк, Запоріжжя, Кривий Ріг -1,8-2,8

Міста такі як, зокрема Алчевськ, Бердянськ, Біла Церква, Вінниця, Житомир, Івано-Франківськ, Полтава, Чернігів.  Суми, Ужгород -1,3-2,5

Інші населені пункти - 1-1,6

Для транспортних засобів зареєстрованих в інших країнах -5-10.

К3 - залежить від того в якій сфері використовується транспортний засіб.

Якщо це легковий автомобіль (крім таксі), який використовується фізичною особою то коефіцієнт становить -1, якщо юрособою-1,1-1,4, якщо перевозить пасажирів або надання послуг з перевезення грузов- 1,1 -1. 4

К4 - тип коригуючого коефіцієнта, розмір якого залежить від власника транспортного засобу.  Для фізосіб він становить-1,27-1,76, для юросіб -1,2

К5 - коригувальний коефіцієнт в залежності від періоду використання транспортного засобу.  Якщо рік, то-1, якщо 6 мес.-0,7.

К6 - коригувальний коефіцієнт в залежності від результата діяльності страховика (збитковий або прибутковий).

К7- коригувальний коефіцієнт в залежності від терміну дії договору.  Якщо 15 днів то розмір коефіцієнта 0,15, 1 місяць-0,2, 2 місяці -0,3 і т.д.  1 рік-1.

К8 - коригувальний коефіцієнт, який залежить від способу укладення договору.  Якщо це паперовий то коефіцієнт буде составлять- 1, якщо електронний як на Britishinsurace - https://britishinsurance.com.ua то -0,9-1, тобто  вартість поліса буде менше.

К9 - Відповідає за наявність чи відсутність страхових випадків у вас в період дії договору страхування.  Зрозуміло, що їх відсутність дозволяє знизити вартість поліса.

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати вартість ОСЦПВ та ДЦВ

Розрахувати тут вартість ОСЦПВ та ДЦВ

За держ. номером
За параметрами авто
Cтрахові компанії, які ми відібрали по методиці Британської надійності
не використовуйте поле, якщо авто тільки зареєстроване
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги
Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Зі знижкою до 22% 

Авто на єврономерах
Є ліцензія таксі
У мене є пільги

Вказуйте правильне місце реєстрації власника ТЗ – страхова компанія не зареєструє поліс з невірно вказаним населеним пунктом

Скільки виплатить страховик в разі ДТП?

Максимальний розмір виплати затверджується Законом і на сьогоднішній день становить за шкоду, заподіяну майну потерпілих в розмірі 130 тис. грн, за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих у розмірі 260 тис. грн.  Читайте про це детальніше в нашому новинному блозі.

Чи слід самому розраховувати вартість поліса?

Тільки якщо у вас є багато вільного часу і ви хочете повправлятися в математиці.  А так за вас це швидко, якісно зроблять фахівці Britishinsurace, а головне автоматично калькулятор сайту, коли ви заповните форму у нас на сайті - https://britishinsurance.com.ua.

Новини по темі: